Emoties, wat moet je ermee?

Emoties zijn soms knap lastig nietwaar?

Zenuwen; een moeilijke klus op het werk of  een nieuwe date.
Boosheid; een familiecadeau werd geregeld  zonder met jou te overleggen of je partner flikte het alweer te laat te komen.
Verdrietig;  je dacht dat het je vrienden waren………of  je  partner zoekt wel veel vertier buitens huis.
Schaamte; je hebt nog steeds geen nieuwe baan of  je vindt plassex opwindend.
Blijdschap;  je buren vroegen je op de koffie en dat voelt minder eenzaam in je nieuwe buurt of  je vriendin had al boodschappen gedaan toen je wat laat thuis kwam.

Oktober, herfstmaand met stormen. Soms kan het ook stormen in je hart en in je relatie.

Oké, met de wat alledaagse kleine emoties kunnen we wel omgaan. Tenslotte zijn we verstandige en net opgevoede mensen die ook geleerd hebben zich te beheersen. Dat geldt tegenwoordig ook voor vrouwen; vroeger vooral voor mannen.
Maar wat moet je aan met hèfige emoties, als het stormt, want daar gaat het vaak mis in de praktijk!

Die praktijk leert ons dat heftige emoties niet makkelijk te beheersen zijn. En eigenlijk gelukkig maar! Want emoties zijn een belangrijke gids voor ons! Als we boos worden of verdrietig zijn of ons schamen zegt dat ons iets! Hoe ben jij er aan toe binnen je relatie? Hoe voel je je?  Hoe voelen jullie je bij elkaar en hoe voelen jullie je in verschillende situaties van jullie samen-leven? Met uit-gaan, binnen jullie families, met jullie kinderen en gezinsleven, jullie seksleven enzovoort….

Dus ja: emoties zijn belangrijk

Maar nee: als we vanuit alleen de emotie blijven reageren; daar gaat het vaak mis! Na de heftige emotie is het goed even bij jezelf te rade te gaan: waarom werd ik nu zo boos? Weet ik zeker of het terecht is of kunnen er dingen hebben gespeeld die ik niet weet?  Het goed je verstand er weer bij te halen en samen op te laten gaan met de emotie. Ga daarna een gesprek aan over het voorval toen de storm opstak. Probeer dan niet meer  boos te spreken maar vertel waaróm je boos was. En luister ook naar de kant van het verhaal van je partner.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Soms moet je samen behoorlijk ploeteren tegen de storm in, maar als je elkaar vasthoudt en naar elkaar luistert kom je er sterker uit.

Tips:

  • Heftige emoties of gevoelens die maar aanhouden wijzen je de weg. Stop ze niet weg.
  • Neem een time-out ( term van Eline Snel) om niet vanuit die heftige emoties direct te reageren, wordt  even stil
  • Tune-in (Eline Snel) om eerst jezelf te onderzoeken waarom je je boos, verdrietig, teleurgesteld of blij voelt
  • Ga daarna het gesprek aan

Mooie herfst gewenst
Elska