Stress en Spanning

Stress door werk of andere omstandigheden

Je werk is de plek waar je vaak de meeste uren van de dag door brengt. Dat kunnen hele leuke uren zijn, maar soms duurt een werkdag lang, loop je tegen problemen aan of ervaart veel stress.
Ook kan er stress ontstaan doordat je relatie niet goed loopt, je voor moeilijke keuzes staat, je veel zorgen hebt, er heftige of onverwerkte gebeurtenissen een rol spelen, je veel ballen in de lucht moet houden etc.
Stress is beslist niet gezond voor je! Zowel psychisch als lichamelijk niet. Behoed je voor een burn-out!

Stress herkennen en onderkennen

Klachten kunnen zijn:

  • Piekeren
  • Somberheid
  • Gespannenheid
  • Pijnklachten
  • Lichamelijke klachten
  • Slapeloosheid
  • Psychische klachten
  • Geheugen-en concentratieproblemen

Hoe uit stress en spanning zich bij jou? En wat is het effect ervan op jou en je gevoelens en je gedrag? Hoe voelt u de spanning in je lichaam? Welke gedachten malen rond?
Welk effect heeft het op je partner en wellicht je gezin of familie? Soms denk je zelf dat het nog wel mee valt maar geven mensen om je heen signalen af dat je onder te hoge spanning leeft.
Wees blij met die signalen en doe er wat mee.

Iedereen heeft toch wel eens druk? Ben ik geen aansteller?

Normaal wordt ons lichaam na een stress- en spanningsvolle situatie langzaam maar zeker weer rustiger. De stress en spanning daalt, de waardes van de stresshormonen in het lichaam normaliseren zich weer. En daar kan ons systeem meestal prima tegen.
Bij langdurige stress en spanning, als er veel van je wordt gevraagd of als je teveel wil, kan chronische stress en spanning ontstaan. Het lichaam blijft dan op scherp staan en je voelt je gespannen en gejaagd.
Daarmee kan je systeem uitgeput raken. Er ontstaan steeds meer klachten en als je niet op tijd verandering aanbrengt loop je kans op een burn-out. Dus nee, je bent geen aansteller!

Zo kan het niet doorgaan, maar hoe dan wel?

Verandering aanbrengen in je leef-of werkpatroon is soms best lastig. Je denkt misschien: “Zo ben ik nu eenmaal” of “Het is nu eenmaal de aard van het beestje”.
Of misschien zie je geen manieren om uit de malle molen te komen.
Toch is dat wel heel belangrijk, want als jouw systeem, de molen, op een bepaald moment écht doordraait……loop je kans dat hij zomaar ineens stil staat.
Die molen, dat is jouw lichaam en jouw psyche…… dat ben jij.
Neem jezelf serieus en kom praten wanneer je denkt dat je te veel stress hebt en wellicht al met verschillende klachten rondloopt.

Wat kan ik voor je betekenen?

Loop jij ook tegen nare situaties aan op het werk of ervaar je veel stress?
Ik wil samen met je aan het werk gaan om weer een gezonde balans in je leven creëren.
Met een Coachingstraject of Mindfulness Based Cognitieve Therapie kan ik je verder helpen.
We kiezen een aanpak waarmee jij weer in balans komt, klachten verminderen, jezelf weer psychisch en lichamelijk gezonder gaat voelen.

Ook werken we aan het sterker worden in keuzes maken en naar jezelf en je lichaam luisteren zodat je in de toekomst stress eerder kunt herkennen en mee om kunt gaan.
Chronische stress helpt je van de wal in de sloot. Het kan meer kapot maken dan je lief is! Zo ver wil je het niet laten komen toch?