Je relatie gezond houden in corona tijden

Zo wordt de coronacrisis geen relatiecrisis

Door de coronacrisis staat ineens de letterlijk hele wereld op zijn kop. Het is van grote invloed op het dagelijks leven van bijna iedereen. Ineens zitten we veel meer thuis dan we gewend zijn, scholen, horeca en de sportclubs zijn gesloten en alle evenementen zijn afgelast. Doordat we meer op elkaars lip zitten, is er een grote kans op spanningen in de relatie met je partner. In China heeft de coronacrisis geleid tot een groot aantal echtscheidingen. Natuurlijk zit je tijdens de coronacrisis niet ook nog te wachten op een relatiecrisis. In dit blog van Reflectare lees je daarom de belangrijkste tips om je relatie gezond te houden in deze corona tijden.

Durf te praten over jullie behoeften

Hoe iedereen deze coronacrisis ervaart is heel persoonlijk. De een vindt het prettig om veel met zijn of haar partner samen te zijn, terwijl de ander heimwee heeft naar kantoor. Durf hierover eerlijk te zijn tegen elkaar en bespreek hoe jullie het ervaren om nu zoveel op elkaars lip te zitten. Heeft je partner behoefte aan meer privacy dan jij? Dan is het belangrijk om deze behoefte te respecteren.

Accepteer dat er irritaties zijn

Als je meer bij elkaar bent, is er een grote kans dat er irritaties ontstaan. Accepteer dat irritaties in deze situatie heel normaal zijn. Bekijk samen waar deze irritaties over gaan en probeer ze op te lossen, op deze manier blijven jullie niet hangen in negativiteit.

Huiswerkbegeleiding bij de kinderen

Hebben jullie kinderen? Nu de scholen dicht zijn, moet er ineens veel tijd en aandacht worden besteed aan het onderwijs van de kinderen. Dat is een nieuwe taak die de druk op de ketel kan vergroten, of kunnen jullie er juist extra van genieten? Praat met elkaar over hoe jullie het thuisonderwijs ervaren.

Zoek een nieuwe balans

Nu alles anders is dan anders, is het nodig om een nieuwe balans te vinden in huis. Evalueer de bestaande afspraken over bijvoorbeeld:

  • – De verdeling van huishoudelijke taken
  • – Wat de kinderen wel en niet mogen
  • – Jullie dagprogramma, bijvoorbeeld rondom (school-)taken en pauzes
  • – Wanneer je dingen samen doet en wanneer je elkaar even de ruimte geeft om iets voor zichzelf te doen

En plan ook momenten voor ontspanning in! Ga bijvoorbeeld lekker samen koken en daarna eten aan een mooi gedekte tafel. Om de kinderen erbij te betrekken kun je hen vragen om voor iedereen een mooie placemat met een tekening maken. Wanneer je partner even tijd voor zichzelf heeft, is het belangrijk dat jullie elkaar die tijd ook echt even gunnen. Ga dus geen commentaar leveren als je partner muziek gaat luisteren of die derde stroopwafel pakt, terwijl jij dacht dat hij nog zoveel moest doen voor zijn werk.

Steun elkaar

Dit zijn onzekere tijden, angst over je eigen gezondheid of die van je familie zijn heel normaal. Ook zorgen over je baan, je bedrijf of de financiƫn kunnen juist nu opspelen. Dat kan heel wat stress en spanning met zich meebrengen. Praat hierover met elkaar en sla regelmatig een troostende arm om elkaar heen.

Zoek naar de positieve punten

Natuurlijk is dit voor iedereen een moeilijke periode, maar probeer ook eens te bekijken of jullie ook winst kunnen halen uit de corona tijd. Je hebt nu bijvoorbeeld zomaar meer tijd voor elkaar en voor de kinderen, je kunt zomaar midden op de dag vrijen, je kunt nu meer je eigen biologische ritme volgen en er is alle ruimte voor het bedenken van leuke activiteiten om samen te ondernemen. Betrek hier ook de kinderen door bijvoorbeeld na de rekenles om half elf even met zijn allen lekker te dansen op jullie favoriete nummer. Zo maak je de dag een stuk aangenamer!

Houd jezelf en je relatie gezond in de coronacrisis

Heb je behoefte aan wat extra ondersteuning tijdens de coronacrisis? Dan staat Reflectare natuurlijk voor je klaar. Ook in deze periode gaan onze livesessies gewoon door, uiteraard met gepaste maatregelen. Hebben jullie behoefte aan relatietherapie, wil je graag individuele therapie, of heb je een vraag aan Reflectare? Neem dan gerust contact met ons op! Laat een bericht achter via het contactformulier hier op de site, of bel naar: 06-28976894. Reflectare helpt jou en je relatie op een gezonde manier de coronacrisis door!