Red je relatie en begin bij jezelf

Het spreekwoord ‘Verander de wereld en begin bij jezelf’ begrijpen we allemaal wel. Kunnen we dit spreekwoord ook toepassen op een relatie: ‘Verander je relatie, rèd je relatie, en begin bij jezelf?’

Je hoort dan vaak:

1 ja, maar een relatie is nu eenmaal van sámen. En dat samen botert niet meer. Ik kan het in mijn eentje niet veranderen!

2 Het ligt echt vooral aan hem/haar, dus  wat heeft het voor zin om  bij mijzelf te beginnen?

Dat een relatie iets van samen is, is helemaal waar, maar een relatie bestaat óók uit twee individuen. En wie vooral de schuldige is? Met de overtuiging dat je partner vooral de schuldige is, kom je meestal geen steek verder!

Begin bij jezelf, ga nadenken over jezelf. Een coach kan je daar vaak bij helpen.
Nog beter is het wanneer jullie samen het besluit nemen om een relatietherapeut te bezoeken. Ook daarbij kun jìj de voorzet geven, wacht niet op de ander maar begin bij jezelf.

Inderdaad ben je samen, maar het gaat ook over jou. Toen jullie elkaar in het begin ontmoetten waren jullie twee single, eigen persoonlijkheden, en je wilde iets aangaan met die ander. Je was gericht op de ander èn op jezelf omdat je helemaal in de wolken was! Je was verliefd, je had toekomstplannen, je voelde je blij en gelukkig.

Het is jullie relatie, maar het gaat ook nog steeds over jullie afzonderlijk. Je bent er allebei met je eigen verhaal, beleving en verantwoordelijkheid bij. Probeer door  middel van coaching elkaar weer te ontmoeten!

Hoe voel jij je eigenlijk? Welke gedachten gaan er door je heen? Hoe voel je je nu ten opzichte van de ander? Oeps, dat kan pittig zijn en heftig om dat onder ogen te zien.

Nog lastiger misschien, maar ook bevrijdend, is het om in relatietherapie of coaching te gaan uitspreken. Onderzoeken en uitspreken wat er nu eigenlijk van binnen bij je leeft. Oprechtheid en openheid kan best moeilijk zijn. Vooral als er verwijdering is, misschien gebrek aan vertrouwen, boosheid of verdriet.

Maar………het is wel de poort naar iets nieuws
Nieuwe ontdekkingen bij jezelf, een andere kijk op je de relatie met je partner, opheldering van problemen, meer begrip voor hoe problemen konden ontstaan enzovoort.  Heel vaak blijkt er, door die poort van moeilijke en verdrietige gesprekken heen, een nieuwe weg voor jullie te zijn! Vaak zelfs ervaren de stellen erna een sterkere band. Op een rijpere manier kies je opnieuw voor elkaar.

Soms blijkt tijdens de gesprekken dat er eigenlijk geen weg meer is voor samen.
Het is altijd ingrijpend om dat te constateren. Maar ook dan is openheid en eerlijk heilzaam omdat je daarmee de relatie goed kan afronden. Er kan licht gloren aan het eind van de tunnel van onzekerheid en gevecht. Een goede afronding geeft vrede om weer een nieuwe eigen weg voor jezelf te zoeken, en wie weet nog eens met een nieuwe partner.